Annonce

Annonce

Der er foretaget hundredvis af analyser af faldtal for at skaffe data til app’en. Her er Jesper Fog-Petersen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, i gang med at klippe aks til en analyse.

Ny app skal hjælpe til at høste kvalitet

Faldtallet i rug påvirkes af vejret, og perioder med nedbør og fugtigt vejr før høst forringer bagekvaliteten. En ny app skal guide til rettidig høst.

Perioder med regn før høst er med til at nedbryde stivelsen i rugkerner. Dermed falder det såkaldte faldtal, bagekvaliteten forringes, og i værste fald er partiet ubrugeligt til brød.

Derfor skal brødrug høstes så snart, den er høstmoden, så man ikke risikerer, at kernerne begynder at spire i akset. Det kan dog være vanskeligt at ramme det rette høsttidspunkt præcist uden at tage hyppige analyser af kornet, og selv med analyser kan det være svært at få retvisende værdier.

Det fortæller økologikonsulent og projektleder Malene Kræfting, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, som sammen med firmaet FieldSense udvikler en app, der kan støtte landmandens beslutning om høst.

”App’en er klar i en prototype – den ligger faktisk allerede i App Store og andre steder, hvor man henter apps. Vi havde håbet, den var klar til brug fra høsten 2022, men desværre viser de mange faldtalsanalyser, som vi har foretaget i projektet for at udvikle app’en, at det er svært at få retvisende data frem,” siger Malene Kræfting, som derfor håber at kunne skaffe finansiering til at dykke dybere i denne problematik i et senere projekt.

”Vi skal forske mere i de faktorer, der påvirker faldtallet. Der er formentlig behov for at systematisere udtagningen af prøver til analyse. Dug på kernerne og for lang tid, fra prøven udtages, til den analyseres, er nogle af de faktorer, der kan forstyrre billedet. Desuden kan en afgrøde stå meget uens på samme mark. Tørke og fugtige områder, lejesæd og ukrudt – alle disse faktorer gør, at afgrøden afmodner uens, og derfor bliver resultatet af analysen også nemt usikker,” forklarer Malene Kræfting.

Sammenligner egen mark med prøvemark

App’en samler data om faldtal, sort, såtidspunkt samt lokale vejrdata. Det giver landmanden mulighed for at vurdere sin egen rugmark i forhold til en sammenlignelig mark og derved få en ide om, på hvilket niveau faldtallet er, og om afgrøden skal høstes nu eller senere.

Ambitionen er, at app’en en dag kan leve på kommercielle vilkår. Mange virksomheder, der handler med og forarbejder kvalitetskorn, har interesse i en bedre kvalitet af råvaren, og afregningsprisen til landmanden afhænger i høj grad af faldtallet, så der er mange penge at hente for begge parter ved at høste på det rette tidspunkt.

Mens vi venter på valide data, der kan fyldes i app’en, gælder de gode gamle råd om høst af brødrug stadig, pointerer Malene Kræfting:

”Så snart kernen er moden, skal man høste. Derfra går det kun nedad med faldtallet, hvis der kommer ustabilt vejr,” understreger hun.

Indsamling af data om faldtal og udviklingen af app’en sker i projektet 'Høst, tørring og kvalitet af økologisk korn', hvis formål blandt andet er at øge anvendelsen af dansk produceret brødkorn og mindske behovet for importeret korn.

Faldtallet i rug skal optimalt være over 140. Er det lavere, bliver bageegenskaberne dårligere, og man får klæge brød, som har tendens til at falde sammen.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud